Akilles från Borgå tog guld i finska cupen

Akilles från Borgå tog guld i finska cupen när man slog Veiterä från Villmanstrand med 3-2 efter en sen vändning.

Gruppspelet i cupen spelades redan före seriestarten, men finalen avgjordes först i går i Villmanstrand där hemmalaget Veiterä mötte Akilles. De två lagen ligger just nu på de två första platserna i ligan och lär konkurrera om FM-guldet fram i mars. För Akilles del var cupfinalen första vinsten mot Veiterä, som tagit två raka guld, på ett bra tag.

– Det var viktigt för oss som lag med tanke på säsongen och det kommande slutspelet att vi fick slå dem. Framför allt på bortaplan har vi haft svårt mot dem, säger Rasmus Kettunen som med sin straff vid ställningen 0-2 en bit in i andra halvlek var delaktig i att ta matchen i en annan riktning.

Men det dröjde till de sista minuterna innan Borgålaget både kvitterade och tog ledningen.

– Det kändes som att vi orkade hela matchen, trummade på och trodde på det. Det var det som gjorde att vi kunde vända.

För Akilles är cupguldet första titeln på många år. Senast laget tog FM-guld var till exempel 1985.

Publiksiffran i gårdagens final var över 900, varav många tillresta från Borgå.

– För oss smäller det här jättehögt, särskilt när klubben inte har vunnit så mycket tidigare, och vi har en fantastisk publik. Man får ju använda bengaler i Finland, så det har blivit en grej att fansen gör det nästan varje hemmamatch. Det är alltid kul att lira inför dem. Om man kollar på publiksiffror har det hänt att vi har legat bättre till än till exempel SAIK i Sverige.

För 21-årige, offensivt lagde, Rasmus Kettunens del innebar den här säsongen en återkomst till det Finland och Borgå som han lämnade efter nian för att gå bandygymnasiet i Sandviken. Efter åren i Gästrikland spelade han förra året med Motala i Elitserien, men efter säsongen väntade militärtjänsten i Finland.

– Jag tänkte att det var läge att göra den nu, det måste ändå göras någon gång. Jag blev färdig precis före jul, så nu kan jag satsa mer fullt på bandyn under resterande delen av säsongen.

Att vara tillbaka i Finland har varit roligt, tycker Kettunen.

– Det har varit kul att spela med barndomsvänner.

Att han återvänder till Sverige i framtiden är mycket möjligt.

– Om man vill utvecklas som spelare lär man spela mot bra motstånd, så det är ett mål att spela i Elitserien i framtiden, men just nu tänker jag inte på det. Det får visa sig senare hur det blir.

Om Akilles

Akilles, en bandyklubb från den finländska staden Borgå, tog guld i finska cupen 2019 efter en imponerande säsong. Klubben spelade i högsta ligan i Finland och hade ett starkt lag med flera talangfulla spelare.

Under cupen slog Akilles ut flera starka motståndare, inklusive HIFK och Kampparit, innan de gick vidare till finalen. I finalen mötte de IFK Vänersborg från Sverige, som hade vunnit cupen två gånger tidigare.

Matchen var mycket jämn och spännande, och båda lagen kämpade hårt för att vinna. Efter en tuff första halvlek ledde Akilles med 1-0. I den andra halvleken utökade de sin ledning med två mål till, men IFK Vänersborg gav inte upp utan kämpade vidare för att komma ikapp.

Trots IFK Vänersborgs hårda ansträngningar att komma ikapp, lyckades Akilles hålla fast vid sin ledning och vann matchen med 3-2. Detta var en stor seger för klubben och innebar deras första guld i finska cupen sedan 2006.

Akilles firade segern med glädje och stolthet, och deras prestation i finska cupen 2019 kommer att gå till historien som en av de största framgångarna i klubbens historia. Detta var också ett viktigt steg framåt för bandysporten i Finland, som har fått allt större uppmärksamhet och popularitet i landet på senare år.

Akilles från Borgå tog guld i finska cupen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *